Itt is megtalálsz:
Egyéb

Kókuszzsír

Ha lenne ezen a blogon kedvencek rovat, most egész biztosan kibővíteném egy hogyan-lehettem-eddig-ennyire-vak-és-éltem-nélküle???? rovattal.
Na kezdjük az elején. Nem igazán szeretem az olíva olajat. Nem, nem és nem, szerintem egyedül a mediterrán ízvilághoz passzol, de ahhoz nagyon, egyébként a gyümölcsössége, fanyarsága, illata mindenhonnan “kilóg”. Próbáltam pörkölt alaphoz, levesekhez, sült krumplihoz, de nem és nem, nem az én ízvilágom.
Aztán jött a diéta, vele a vaj (jó, addig is ettünk vajat, de nem ennyit), és megértettem, miért mondta Julia Child, hogy ha valami nem sikerül, rakjunk bele vajat és jó lesz.
A vaj mellé azonban még mindig gondban voltam, hogy mi lehet kiegészítésképp tenni. A diéta ugyan engedélyezi a jó minőségű olajakat, de szerettem volna a lehető legjobb megoldást.
A salátákra, krémlevesekre nálam egyértelműen a tökmagolaj a nyerő. Nagyon-nagyon szeretem, szerintem eszméletlen ízt ad az ételnek, sőt, amikor paprikás-sós ropogtatóst sütök, annak a tésztájába is mindig keverek tökmagolajat. Aranyárban van, de rendkívül intenzív az íze, egy egészen kicsi üveg tök sokáig elég, szóval nagyon megéri.
A kókuszzsír sokáig olyan volt nekem, mintha bikát látnék hálóingben táncolni: egyszerűen nem tudtam elképzelni semmilyen ételbe: kevert sütihez, pizzához jobb volt az olaj, krumplit sütni, bundás gombát sütni is ésszerűbb volt olajjal.
Nem szerettem volna, hogyha annak a kevéske alapanyagnak, amiből főzhetek még az íze is olyan nagyon reform-egészséges lenne, úgyhogy visszatettem a polcra minden. egyes. alkalommal.
Aztán egyszer vendégségben elképesztő zöldségfasírtot ettem. Intenzív, hagyományos ízvilágú, nem zsíros, mellék aromák nélküli, csodálatosan pirult gombóckákat.
Ott szakadt át a gát, másnap megsütöttem itthon és Medve kimondta az ítéletet: Nyuszkó, olyan, mintha libazsírral sütötted volna.
Azóta mindenbe (értsd: mindenbe) ezt teszem. A süti kérge ropogósabb, de nem érződik semmiféle olajosság, csak egy édes-krémes íz. A pizza valami fenomenális, még ebben a kifacsart rendszerben is.
A Tefal actify-ba kókuszzsírt teszek (egy kanálnyi kell belőle), és elképesztően finom a sült répa, krumpli, zeller.
Kókuszzsírban sütöm a húst, legyen natúr vagy panírozott, nem tudjuk megunni.
Bónuszként ezzel kenem a gyerek fenekét (nyilván nem ugyanabból a bödönből:D), ezt teszem maszkként az arcomra, ezzel kenem a talpamat, körömágyamat, a talpamat, Medve száját (ha kifújja a szél, de csak álmában, mert ha ébren kenem, akkor nyíg, hogy ezt csak a puhány szarháziak kenegetik).
Legtöbbször figyelek, hogy bio legyen, de ha nincs rajta, még akkor is jobb, mint minden más.
Megosztás:
Previous Post Next Post

10 hozzászólás

  • Reply Anita Slenker

    Tudom, hogy nem lehet, de én az oldalast is kókuszzsírral szoktam sütni. Jó sok kókuszzsírral. Amikor elfogy a hús a maradék kókuszzsíros finomságot szoktuk kenyérre (GM) kenni. Isteni. Benne van minden íz, ami a husiban. Tudom, tudom tökre nem szabályos, de én húsevő vagyok, és kész. 🙂 Bár most épp tartunk egy kis böjtöt Gergővel, mert mindketten érezzük, hogy ez már sok a jóból, és hiányzik a sok-sok zöldség, úgyhogy húsmentes heteket, és húsos hétvégéket tartunk.

    2015-02-13 at 12:41
  • Reply HáromHónap Blog

    Ami kötelező, az a cukormentes gesztenyemassza, pici cukorral (mert így tudod, mennyi megy bele) és egy csepp tejszínnel.Isteni.

    2015-02-13 at 12:48
  • Reply Éva Lauber

    Kipróbáltam a kókuszzsírban sült krumplit, nekem nagyon bejövős 🙂

    2015-02-13 at 19:59
  • Reply star 70

    Hol lehet kapni?És egyáltalán hogy néz ki???:-))))Hallottam már róla,de most tuti ki is próbálom:-))))

    2015-02-13 at 23:25
  • Reply star 70

    Jó a googli a barátom na:-)))))

    2015-02-13 at 23:33
  • Reply Éva Lauber

    Tescoban is lehet kapni, azt hiszem, a reformélelmiszerek részlegen, műanyag bödönben van, mint a zsír

    2015-02-14 at 07:08
  • Reply Piffeny

    Ez nagyon klassz kedvcsináló volt, különösen a Tefal ActyFry-os sült répás rész. 🙂
    Egy kérdés, ha van időd megválaszolni: zöldségfasírtot mivel fogatod össze, hogy ne essen szét? Én már mindennel próbálkoztam, még eddig legjobban a (beáztatott) zabpehely jött be.

    2015-02-14 at 17:00
  • Reply star 70

    Ági!Megcsináltam a tonhalpuffancsot..egyszerű és nagggggggyon finom!!! Úgyhogy kérlek nagyon siess azzal a könyvvel:-)))

    2015-02-15 at 15:50
  • Reply star 70

    Kipróbálta valaki a dm-es kókuszzsírt?Alnaturás.Ennek sincs semmilyen íze?

    2015-02-16 at 15:23
  • Reply star 70

    Ági,nem ide tartozik,de megjött a tejhabosítód??? És milyen?:-))))

    2015-02-16 at 18:40
  • Leave a Reply