Itt is megtalálsz:
alma meg a fája

Talán a legtöbb kérdés nem is Barnus kapcsán vetődik fel.

A nagy talány mindenki számára az, hogy Gergő miért van itthon.

… hivatalosan nincs itthon, de gyakorlatilag inkább igen, és… jó okom van rá.

Gergő 3 és fél éves. Jókedvű, vagány, nagyszájú, belevaló gyerek. Erős, mint a bivaly és gyors,mint a villám. Majd’ kicsattan.

Most. Mert figyelek rá.

A megfoghatatlan és láthatatlan valóság azonban az, hogy Gergő összes sejtje, testének minden kicsi porcikája, verőere és nyirokcsomója úgy épült fel, hogy az édesanyja daganatos beteg volt a terhesség alatt. Pulzált a köldökzsinór, termeltem számára a vért és… hát nem kell magyaráznom, ugye? Kettőnk között egyetlen alapvető különbség van: én kaptam kemoterápiát és sugárkezelést, Gergő pedig nem. A szervezetének, az immunrendszerének kell elvégeznie a munkát, amíg bírja, amíg tudja és ahogy tudja.

Sajnos nem kerülte el őt sem ez a genetikai átok: glutén-, kazein-, tojásfehérje-, hisztamin-, purin-, lektin- és laktózbontási zavara van, ezek azért nem fordultak át betegséggé, mert a kezdetektől tudjuk és így alakítjuk az étrendjét, a hozzátápálálását és mindig a megfelelő irányba támogatjuk az immunrendszerét.

Ami a bátyja cukorbetegségét illeti, az… nos, az nem csak Barnabás ügye. Gergőnél ugyanúgy 140-150g ch-t kell tartani, ugyanúgy kell időről-időre napszakos cukrokat mérünk, nagyon vigyázunk az emésztésére, a hasnyálmirigyére… és nem mondjuk ki, hogy a rák ott ver fészket, ahol a szervezet a leggyengébb. Nem mondjuk ki, mert nem történhet meg.

Gergő szuperül védekezik a játszótéri vírusok ellen. Semmi baja, ha nyakig koszos, semmi baja, ha homokot eszik a Balaton partján és akkor sem történik semmi, ha feleszi a földről a leesett falatot.

Gergő immunrendszere viszont nem bírja el a SZÁMÁRA  felesleges és folyamatos terhelést.

 • de hát a gyerekek folyton taknyosak
 • valami mindig bujkál bennük
 • ó, októbertől áprilisig orrot szippantunk, áprilistól októberig pedig hányós-hasmenéses vírusozunk
 • ha nincs láza, mehet, és 38 fok alatt az egy gyereknél nem láz

na ez az, ami számára megengedhetetlen.

Rohadt nehéz ez nekünk is, de a gyerekünk élete a tét, és az orvosok ajánlása számunkra ebben a kérdésben irányadó. Megszoktuk így. Megszerettük így. Néha a falhoz csapnám őket, vagy csak simán a fele királyságomat adnám azért, hogy egy kicsit csendben és egyedül legyek, de…

… de nem merném, már nem tudnám másképp.

Kérlek, ha látsz egy mosolygó, de hullafáradt nőt két makkegészségesnek tűnő (és azok is!) kisfiúval, akkor ne kezdj okoskodni: a gyerekek AZÉRT vannak jól, mert vigyázok rájuk és azt az odafigyelést tudom megadni nekik, amit a legtökéletesebb és legodaadóbb pedagógus sem tud – nem azért, mert nem akar, hanem azért, mert huszon-harmincsok gyerekre kell vigyáznia.

Ítélkezés és játszótéri frázispuffogtatások helyett gondolkozz el, hogy TE mit tennél a helyemben, okosabbnak hinnéd-e magad a Bethesdánál és a Kékgolyónál, és mernéd-e a gyereked életét arra bízni, hogy hátha nem lesz baj.

Ha ezek után még mindig úgy gondolod, hogy jobban tudnál dönteni, akkor 1., bazdmeg 2., dönts a saját gyermeked kapcsán.

A lelkem másik fele. Nem szeretném elveszíteni.

Ui.: ezekről a dolgokról még sosem írtam. Jobban esett az agyam egy hátsó zugában tárolni mindezt, és nem belegondolni, nem belegondolni, ó-csak-nem-belegondolni.

Itt van, feketén-fehéren az egyik legnagyobb félelmem. Kérlek, gondold át, ha bántó kommentet készülsz írni, hogy elküldöd-e.

Ha lehet, ne tedd. A legjobban az esne, ha csak ínnyit írnál, hogy minden ugyanúgy rendben lesz, mint eddig, egészséges és az is marad.

 

 

Megosztás:
Previous Post Next Post

22 hozzászólás

 • Reply Polgár Mónika

  Nem szoktam kommentelni, csak zugolvasok és csodállak, de: egészséges és az is marad! Üdv.: M.

  2016-12-16 at 20:27
  • Reply Ági

   Nagyon köszönöm

   2016-12-16 at 20:31
 • Reply Fruzsi

  Minden rendben lesz, egészséges és az is marad! <3 Egy szintén zugolvasó
  (Annyit tennék hozzá, hogy nekem egy öröklött szívbetegséggel született + allergiás kutyusom van, de szintén nap mint nap belefutok abba, hogy ránézésre minden idegen jobban tudja, mit hogyan kellene csinálnom, mert biztos rosszul etetem, és minek adok rá ruhát, miért járok vele kardiológushoz, biztos nincs is semmi baja, mert ő látja (!), miért nem viszem le 40 fokban sétálni, stb…rosszabb napokon ölni tudnék. Szóval nagyon átérzem és támogatom, hogy mindenki fogja be a száját, akinek nem kérjük a véleményét 🙂

  2016-12-16 at 22:14
  • Reply Ági

   Jaj, ne is mondd: szegény Gubancuk jut eszembe, aki már az égi vadászmezőkön szaladgál. (Azt nem szoktad megkapni, hogy mit csinálsz ebből ekkora ügyet, ez CSAK EGY KUTYA?)

   2016-12-17 at 16:45
   • Reply Fruzsi

    Jaj, dehogynem…pont a múlt héten szólt be egy magát viccesnek képzelő bácsi, hogy “Ez kutya vagy gyerek?”, mert 5 fokban pulóvert adtam rá (mopszom van, ők fázósak, és ha már kell a ruha, akkor csini cuccokat veszek neki). Mondtam, hogy mind a kettő 🙂 De nekem is volt komondorom korábban, Betyár, nevéhez méltó viselkedéssel.

    2016-12-17 at 21:43
 • Reply Petho Annamaria

  Nagyon csodalom a kitartasod. Egeszsegesek maradtok mindannyian. Nem lehet maskepp. Csodalatos kisfiaid vannak, szepek, okosak, es zsivanyak, amennyire kell. 🙂 Te pedig hatorszagot biztositasz, megpedig olyan biztonsagosat, amennyi az erodbol telik. Eleg lesz az egeszseges, boldog jovohoz, mint ahogy eddig is eleg volt. Boldog karacsonyt kivanok! Ui. Tul az operencian nevu tarsasjatek. Az en 6 es 4,5 fel eves fiaim tavaly karacsony ota imadjak. Nepmesere epul, szerencset probalo, kiralylanymentos, sarkannyal kuzdos. Nektek valo. Mullerben akcios.

  2016-12-17 at 07:04
  • Reply Ági

   Juj, ezt megnézem, köszönöm a tippet.

   2016-12-17 at 16:46
 • Reply Ivett

  Szia,

  Minden rendben lesz ezutan is.
  Eddig is probaltam az elni es elni hagyni elvet kovetni, de ezzel adtal egy nagy lecket szerintem mindenkinek aki elolvassa.
  Koszonom!

  2016-12-17 at 07:11
  • Reply Ági

   Olyan nehéz sorsok vannak… legyünk egy kicsit kedvesebbek egymással 🙂

   2016-12-17 at 16:47
 • Reply Anna

  Minden rendben lesz.
  Azt megkérdezhetem, hogy hogyan jöttetek rá, hogy mi mindent nem bírtok emészteni/lebontani? Köszönöm!
  Anna

  2016-12-17 at 09:30
  • Reply Ági

   “Megnyertem” a vizsgálatokat egy terhességi mellrákkal – bekerültem egy studyba.

   2016-12-17 at 16:04
   • Reply Anna

    Ez eddig világos. Csak mégis. Vérből? Milyen tesztekkel? (A férjem a nyáron majdnem belehalt egy észre nem vett vastagbélproblémába, ami nyilván összefüggésben van az emésztéssel/nem emésztéssel és ennek szeretnék utánajárni.)

    2016-12-21 at 20:55
    • Reply Ági

     Először is a szövettant vették alapul, aztán nagyon-nagyon-nagyon sokféle vérteszt volt meg ilyen genetikai izé is.

     2016-12-22 at 19:00
 • Reply Zsófi

  Zugolvaslak egy jó ideje:) Minden rendben lesz, mert úgy kell lennie! (És miért ne lehetne otthon? Hová rohan ez a világ, hogy vigyük minnél előbb ide-meg oda? Van olyan, hogy valaki nem úgy akar élni, ahogy elvárják. Én sem szoktam ítélkezni, hagyanak engem is békén:) . Igen, jól sejted, szoktak piszkálni, hogy miért van 3 gyerekem, és miért nem dolgozok még, és miért nem járnak nyáron oviba:) )
  Zs

  2016-12-17 at 17:09
  • Reply Ági

   Általában elég edzett vagyok, de tegnap egy kicsit leszaladt a cérna a spulniról.

   2016-12-17 at 17:44
 • Reply Adri

  Én is csak titokban olvaslak, és titokban csodállak! Minden rendben lesz! (Az Agykontroll 101 pozitív állítása jutott eszembe: Szeretteim testileg és lelkileg egészségesek, és szépen haladnak előre fejlődésük útján.)

  2016-12-18 at 09:10
 • Reply Ágihanna - Szelencetitkok

  Minden rendben lesz, egészségesek, és azok is maradnak! Csodálatos anya vagy!

  2016-12-18 at 11:11
 • Reply Kata

  Minden rendben lesz, nem csak Gergővel, hanem az egész családotokkal! Ismeretlenül is ölellek, minden nap benézek lassan már 4 éve a blogodra, szeretem az írásaid. Boldog Ünnepeket!

  2016-12-18 at 13:00
  • Reply Ági

   Neked is <3

   2016-12-18 at 20:29
 • Reply Livia

  Minden sziperszuperül rendben lesz, és a fiaid zseniálisak egytől egyig! A róluk szóló írásaid a kedvenceim (az ételekről szólók mellett, ofkorsz!) És fantasztikus munkát végzel anyaként! Imádom, ahogy önazonos vagy, nincs cukormáz, de minden egyes mondatodból sugárzik a szeretet. <3 És aki az otthonmaradó fiaidat buzerálja az otthonmaradás miatt, szerintem mind irigy! Mert legszívesebben mind beköltöznénk hozzátok (hogy a főztödet is együk).

  2016-12-18 at 16:22
 • Reply Hühüke

  Egészséges és az is marad <3

  2017-01-09 at 11:22
 • Leave a Reply